Lente

De lente , ook wel lente genoemd , is een van de vier gematigde seizoenen , na de winter en voor de zomer. Er zijn verschillende technische definities van de lente, maar het lokale gebruik van de term varieert afhankelijk van het lokale klimaat, de culturen en gebruiken.
Als het lente is op het noordelijk halfrond , is het herfst op het zuidelijk halfrond en vice versa. Bij de lente- (of lente-) equinox zijn dagen en nachten ongeveer twaalf uur lang, waarbij de lengte overdag toeneemt en de nachtlengte afneemt naarmate het seizoen vordert.

Lente en “lente” verwijzen naar het seizoen, maar ook naar ideeën over wedergeboorte, verjonging, vernieuwing, wederopstanding en hergroei. Subtropische en tropische gebieden hebben klimaten die beter beschreven kunnen worden in termen van andere seizoenen, bijvoorbeeld droog of nat, moesson of cycloon.
Culturen kunnen lokale namen hebben voor seizoenen die weinig gelijkwaardig zijn aan de termen die uit Europa afkomstig zijn.

Meteorologen definiëren over het algemeen vier seizoenen in veel klimaatgebieden: lente, zomer, herfst (herfst) en winter. Deze worden bepaald door de waarden van hun gemiddelde temperaturen op maandbasis, waarbij elk seizoen drie maanden duurt.
De drie warmste maanden zijn per definitie zomer , de drie koudste maanden zijn winter en de tussenliggende gaten zijn lente en herfst . Meteorologische lente kan daarom op verschillende data in verschillende regio’s beginnen.