Webdesign

Webdesign

Webdesign omvat vele verschillende vaardigheden en disciplines in de productie en het onderhoud van websites.
De verschillende gebieden van web design omvatten web grafisch ontwerp; interface design ;  authoring, met inbegrip van gestandaardiseerde code en bedrijfseigen software, user experience design ;  en zoekmachine optimalisatie .
Vaak zullen veel mensen werken in teams die verschillende aspecten van het ontwerpproces, hoewel sommige ontwerpers ze allemaal zal dekken.
De term web design wordt normaal gebruikt om het ontwerp-proces met betrekking tot de front-end (client side) ontwerp van te beschrijven een website met inbegrip van het schrijven mark up.  Webdesign gedeeltelijk overlapt web techniek in de bredere reikwijdte van web development .
Webdesigners wordt verwacht dat zij een besef hebben van usability en als hun rol omvat het maken van mark up dan zijn ze ook verwacht te zijn op de hoogte van webtoegankelijkheid richtlijnen.
 

Hoewel web design heeft een vrij recente geschiedenis, kan worden gekoppeld aan andere gebieden, zoals grafisch ontwerp.
Maar web design kan ook worden gezien vanuit een technologisch oogpunt.  Het is uitgegroeid tot een groot deel van het dagelijks leven.  Het is moeilijk om het internet voorstellen zonder animaties, verschillende stijlen van typografie, achtergrond en muziek.

De start van het web en webdesign

In 1989, terwijl het werken bij CERN Tim Berners-Lee voorgesteld om een wereldwijde hypertext project, dat later bekend werd als het maken World Wide Web .  Tijdens 1991-1993 van het World Wide Web werd geboren.
Text-only pagina’s kunnen worden bekeken met behulp van een eenvoudige line-mode browser. In 1993 Marc Andreessen en Eric Bina , creëerde de Mosaic browser .  Op het moment waren er meerdere browsers, maar de meerderheid van hen waren Unix-gebaseerde en natuurlijk tekst zwaar.
Er was geen geïntegreerde aanpak van grafisch ontwerp elementen zoals afbeeldingen of geluiden geweest.  De Mosaic browser brak deze schimmel.
Het W3C werd opgericht in oktober 1994 aan “leiden het World Wide Web tot zijn volle potentieel te ontwikkelen door gemeenschappelijke protocollen die zijn evolutie bevorderen en de interoperabiliteit.” Dit ontmoedigd één bedrijf monopoliseren een regelmatigheid browser en programmeertaal, die het effect van het World Wide Web als geheel zou kunnen hebben veranderd.
Het W3C blijft normen stellen, dat kan worden gezien vandaag met JavaScript.
In 1994 vormde Andreessen Communications Corp., dat bekend werd later als Netscape Communications , de Netscape 0.9 browser.  Netscape creëerde zijn eigen HTML-tags onafhankelijk van de traditionele standaardisatieproces.  Bijvoorbeeld, Netscape 1.1 opgenomen tags voor wisselende achtergrondkleuren en tekstopmaak met tafels op webpagina’s.
Gedurende 1996-1999 de browser oorlogen begon, zoals Microsoft en Netscape streed voor de ultieme browser dominantie.  Gedurende deze tijd waren er veel nieuwe technologieën op het gebied, met name Cascading Style Sheets , JavaScript en Dynamic HTML .
Over het geheel genomen, de browser concurrentie leidde wel tot veel positieve creaties en hielp webdesign evolueren in een snel tempo.

Evolutie van webdesign

In 1996 bracht Microsoft de eerste concurrerende browser, die compleet met zijn eigen kenmerken en labels was.  Het was ook de eerste browser style sheets, die op dat moment werd gezien als een obscure authoring techniek ondersteunen. De HTML opmaak voor tabellen was oorspronkelijk bedoeld voor het weergeven van gegevens in tabelvorm.
Maar ontwerpers snel realiseerde het potentieel van het gebruik van HTML-tabellen voor het creëren van complexe, multi-column layouts die anders niet mogelijk waren.  Op dit moment, als het ontwerp en een goede esthetiek leek voorrang boven een goede mark-up structuur te nemen, en weinig aandacht werd besteed aan de semantiek en de toegankelijkheid van het web .
HTML sites werden beperkt in hun ontwerp-opties, meer nog met eerdere versies van HTML.  Om complexe ontwerpen te maken, veel webdesigners moest ingewikkelde tafel structuren gebruiken of zelfs gebruik maken van blank spacer GIF afbeeldingen om lege tafel cellen stoppen instorten. CSS werd in december 1996 geïntroduceerd door de W3C presentatie en lay-out te ondersteunen.  Dit liet HTML -code om semantische eerder dan zowel semantische en presentatie, en een betere toegankelijkheid van het web, zie tableless webdesign .

In 1996, Flash (oorspronkelijk bekend als FutureSplash) ontwikkeld.  Op het moment, de Flash-inhoud ontwikkeltool was relatief eenvoudig in vergelijking met nu, met behulp van eenvoudige lay-out en tekengereedschappen, een beperkte voorloper van ActionScript , en een tijdslijn, maar het staat webdesigners verder te gaan dan het punt van HTML, geanimeerde GIF en JavaScript .  Echter, omdat Flash vereist een plug-in , veel webontwikkelaars vermeden te gebruiken uit angst voor het beperken van hun marktaandeel te wijten aan een gebrek aan compatibiliteit.
In plaats daarvan, ontwerpers teruggekeerd naar gif animaties (als ze niet afzien van het gebruik van motion graphics in totaal) en JavaScript voor widgets .  Maar de voordelen van Flash haalde populair genoeg bij specifieke doelgroepen uiteindelijk werken zijn weg naar de meeste browsers en krachtig genoeg om gebruikt te worden om hele sites te ontwikkelen.

.

Moderne browsers en Webdesign

Sinds het einde van de browsers oorlogen er nieuwe browsers die op het toneel zijn geweest.  Veel van deze zijn open source betekent dat ze de neiging om sneller ontwikkelen hebben en meer waardoor nieuwe standaarden.  De nieuwe opties worden door velen beschouwd als beter dan Microsoft zijn Internet Explorer .

Nieuwe normen Webdesign

Het W3C heeft nieuwe normen voor HTML (uitgebracht HTML5 ) en CSS ( CSS3 ), evenals nieuwe JavaScript API’s , elk als een nieuw, maar de individuele norm.  Hoewel de term HTML5 alleen gebruikt om te verwijzen naar de nieuwe versie van HTML en sommige van de JavaScript API maar het is gebruikelijk om het te gebruiken om te verwijzen naar de volledige reeks van nieuwe normen (HTML5, CSS3 en JavaScript) worden.

Hulpmiddelen en technologieën Webdesign

Web ontwerpers gebruiken een grote verscheidenheid aan instrumenten, afhankelijk van welk deel van het productieproces dat ze betrokken zijn. Deze hulpmiddelen worden bijgewerkt tijd door nieuwe standaarden en software maar de principes erachter blijven hetzelfde.  Web grafisch ontwerpers gebruiken vector en raster graphics pakketten om web-geformatteerde beelden of design prototypes te maken.  Technologieën die worden gebruikt om websites te maken onder gestandaardiseerde mark-up, die met de hand gecodeerd of gegenereerd door kan WYSIWYG editing software .  Er is ook proprietary software op basis van plug-ins die de cliënt browserversies omzeilt.  Deze zijn vaak WYSIWYG, maar met de mogelijkheid van het gebruik scripttaal van de software. Zoekmachine optimalisatie gereedschap kan worden gebruikt om de zoekmachine ranking te controleren en verbeteringen voor te stellen.

Andere hulpmiddelen webdesigners kunnen gebruiken zijn markeren validators  en andere testtools voor de bruikbaarheid en toegankelijkheid om ervoor te zorgen hun websites voldoen aan richtlijnen webtoegankelijkheid.

Vaardigheden en technieken Webdesign

Marketing en communicatie ontwerp Webdesign

Marketing en communicatie ontwerp op een website kan identificeren wat werkt voor de doelgroep.  Dit kan een leeftijdsgroep of een bepaald onderdeel van de cultuur;  dus de ontwerper kan de trends van zijn publiek te begrijpen.  Ontwerpers kunnen ook inzicht in de aard van de website die ze ontwerpen, betekenis, bijvoorbeeld dat (B2B) business-to-business website design overwegingen kunnen sterk verschillen van de consument gerichte website zoals een retail of entertainment website.  Een zorgvuldige afweging kan worden gemaakt om ervoor te zorgen dat de esthetiek of de algemene ontwerp van een site niet botsen met de helderheid en de nauwkeurigheid van de inhoud of het gemak van web navigatie , vooral op een B2B website.  Ontwerpers kunnen ook kijken naar de reputatie van de eigenaar of het bedrijf van de site is die ervoor zorgen dat ze zijn positief geportretteerd.

User experience design en interactief ontwerp Webdesign

De gebruiker inzicht in de inhoud van een website hangt vaak de gebruiker inzicht in hoe de website werkt.  Dit is onderdeel van de user experience design .  User experience is gerelateerd aan de lay-out, duidelijke instructies en etikettering op een website.  Hoe goed een gebruiker begrijpt hoe ze samenwerken op een locatie kan ook afhangen van de interactieve vormgeving van de site.  Als een gebruiker het nut van de website ziet, zijn ze meer kans om te blijven gebruiken.  Gebruikers die zijn geschoold en goed vertrouwd met de website gebruik kan vinden van een meer unieke, nog minder intuïtief of minder gebruiksvriendelijke desondanks website-interface nuttig.  Echter, de gebruikers met minder ervaring hebben minder kans om de voordelen of het nut zien van een minder intuïtieve website interface.  Dit drijft de trend voor een meer universele gebruikerservaring en het gemak van de toegang tot zo veel mogelijk gebruikers tegemoet te komen, ongeacht de gebruiker vaardigheid.  Veel van de user experience design en interactief ontwerp worden beschouwd in de user interface design .

Geavanceerde interactieve functies kunnen vereisen plug-ins zo niet geavanceerde codering taalvaardigheden.  Kiezen voor wel of niet interactiviteit die plug-ins vereist gebruiken is een belangrijke beslissing in user experience design.  Als de plug-in komt niet vooraf geïnstalleerd met de meeste browsers, is er een risico dat de gebruiker noch de kennis of het geduld om een ​​plug-in te installeren alleen maar om toegang tot de inhoud hebben.  Als de functie vereist geavanceerde codering taalvaardigheden, kan het te duur in tijd of geld om code in vergelijking met het bedrag van de versterking van de functie zal toevoegen aan de gebruiker ervaring.  Er is ook een risico dat geavanceerde interactiviteit mogelijk niet compatibel met oudere browsers of hardware configuraties.  Het publiceren van een functie die niet betrouwbaar werkt is potentieel erger voor de gebruikerservaring dan het maken geen poging.  Het hangt af van de doelgroep als het waarschijnlijk nodig is of de moeite waard risico’s.

Pagina layout Webdesign

Een deel van de user interface design wordt beïnvloed door de kwaliteit van de pagina-indeling .  Bijvoorbeeld, kan een ontwerper overwegen of de site pagina-indeling consequent moeten blijven op verschillende pagina’s bij het ontwerpen van de lay-out.  Pagina pixel breedte mag ook van vitaal belang voor het uitlijnen van objecten in de lay-out ontwerp worden beschouwd.  De meest populaire vaste breedte websites hebben over het algemeen dezelfde set breedte van de huidige meest populaire browservenster passen, op de huidige meest populaire schermresolutie, de huidige meest populaire grootte van de monitor.  De meeste pagina’s zijn ook gecentreerd voor de zorgen van de esthetiek op grotere schermen.

Fluid layouts toegenomen in populariteit rond 2000 als een alternatief voor HTML-table-gebaseerde lay-outs en grid-gebaseerde ontwerp in zowel pagina-indeling ontwerp principe en codering techniek, maar waren erg traag te worden aangenomen. Dit was te wijten aan overwegingen van het scherm te lezen apparaten en verschillende ramen maten die ontwerpers hebben geen controle over.  Dienovereenkomstig kan een ontwerp worden onderverdeeld in units (sidebars, content blokken, ingebedde reclame gebieden, navigatie gebieden) die naar de browser worden verzonden en die zal worden ingepast in de etalage van de browser, zo goed mogelijk.  Omdat de browser erkent de details van het scherm van de lezer (venster grootte, lettergrootte ten opzichte van het venster etc.) van de browser kan de gebruiker specifieke lay-out aanpassingen aan vloeistof lay-outs, maar geen vaste breedte lay-outs te maken.  Hoewel een dergelijk beeldscherm kan veranderen vaak de relatieve positie van grote content eenheden kunnen sidebars hieronder verplaatst hoofdtekst plaats van aan de zijkant ervan.  Dit is een meer flexibele beeldscherm dan een hard-coded grid-gebaseerde lay-out die het raam apparaat niet past.  In het bijzonder kan de relatieve positie van inhoudelijke blokken te veranderen terwijl de inhoud in het blok ongewijzigd.  Dit minimaliseert ook de behoefte van de gebruiker om horizontaal te scrollen de pagina.

Responsive Web Design is een nieuwe aanpak, gebaseerd op CSS3, en een dieper niveau van de per-apparaat specificatie in de pagina’s stylesheet door middel van een intensiever gebruik van de CSS @media regel.

Typografie Webdesign

Webdesigners kunnen ervoor kiezen om de verscheidenheid van de website lettertypes te beperken tot slechts een paar die van een vergelijkbare stijl, in plaats van het gebruik van een breed scala van lettertypes of het type stijlen .  De meeste browsers herkennen een specifiek aantal safe fonts, die ontwerpers gebruiken hoofdzakelijk om complicaties te voorkomen.

Font downloaden werd later opgenomen in de CSS3 fonts module en is in Safari 3.1, Opera 10 en Mozilla Firefox 3.5 inmiddels geïmplementeerd.  Naderhand toegenomen belangstelling webtypografie , alsmede het gebruik van het downloaden van lettertypen.

De meeste website-outs nemen negatieve ruimte om de tekst te breken in paragrafen en ook voorkomen dat gecentreerd tekst.

Motion graphics Webdesign

De pagina-indeling en de gebruikersinterface kan ook worden beïnvloed door het gebruik van bewegende beelden.  De keuze voor het al dan niet bewegende beelden gebruiken kan afhangen van de markt voor de website.  Motion graphics kan worden verwacht of in ieder geval beter ontvangen met een entertainment gerichte website.  Echter, kan een website doelgroep met een meer ernstige of formele belang (zoals bedrijven, de gemeenschap of overheid) vinden animaties overbodig en storend als alleen voor entertainment of decoratie doeleinden.  Dit betekent niet dat er meer serieuze inhoud niet kan worden verbeterd met geanimeerde of video presentaties die op de inhoud relevant is.  In beide gevallen, beweging grafisch ontwerp kan het verschil tussen effectiever visuals of afleidende visuals te maken.

Motion graphics die niet worden geïnitieerd door de bezoeker van de site kan de toegankelijkheid problemen te produceren.  Het World Wide Web Consortium toegankelijkheid normen vereisen dat bezoekers van de site in staat zijn om de animaties uit te schakelen.

Kwaliteit van de code van het Webdesign

Website ontwerpers kunnen overwegen het naar goede gewoonte om te voldoen aan normen.  Dit gebeurt meestal door middel van een omschrijving geven welke het element doet.  Het niet voldoen aan de normen mag geen website onbruikbaar of foutgevoelig te maken, maar de normen kan betrekking hebben op de juiste lay-out van de pagina’s voor de leesbaarheid en zorg ervoor dat gecodeerde elementen op passende wijze worden gesloten.  Dit omvat fouten in de code, meer georganiseerde lay-out voor de code en zorg ervoor dat ID’s en klassen behoren worden geïdentificeerd.  Slecht gecodeerde’s worden soms gemeenzaam genoemd tag soep . Valideren via W3C kan alleen worden gedaan wanneer een correcte DOCTYPE wordt gedaan, dat wordt gebruikt om fouten in de code te markeren.  Het systeem identificeert de fouten en gebieden die niet voldoen aan web design normen.  Deze informatie kan vervolgens worden gecorrigeerd door de gebruiker.

Website ontwerp Webdesign

Usability experts, waaronder Jakob Nielsen en Kyle Soucy, vaak benadrukt homepage ontwerp voor website succes en beweerde dat de homepage is de belangrijkste pagina op een website.  Maar de praktijk in de jaren 2000 waren beginnen te vinden dat een groeiend aantal van de website van het verkeer is het omzeilen van de homepage, rechtstreeks naar de interne inhoud van pagina’s via zoekmachines, e-nieuwsbrieven en RSS-feeds.  Leading veel artsen om te betogen dat homepages zijn minder belangrijk dan de meeste mensen denken. Jared Spool stelde in 2007 dat een site homepage was eigenlijk de minst belangrijke pagina op een website.

In 2020 en 2020, carrousels (ook wel ‘sliders’ en ‘draaiende banners’) zijn uitgegroeid tot een zeer populaire ontwerp element op de homepages, vaak gebruikt om showcase aanbevolen of recente inhoud in een afgesloten ruimte. Vele beoefenaars debatteren dat carrousels zijn een effectief design element en de pijn van een website zoekmachine optimalisatie en bruikbaarheid.

Beroepen Webdesign

Er zijn twee betrokken zijn bij het ​​creëren van een website primaire taken: het web designer en web ontwikkelaar ., die vaak nauw samen te werken aan een website  De webdesigners zijn verantwoordelijk voor het visuele aspect, dat de lay-out, kleuren en typografie van een bevat webpagina.  Webdesigners zal ook een praktische kennis van het gebruik van een verscheidenheid van talen zoals HTML, CSS, JavaScript, PHP en Flash om een ​​site te maken, hoewel de omvang van hun kennis zal verschillen van de ene naar de andere webdesigner.  Vooral in kleinere organisaties een persoon de nodige vaardigheden nodig voor het ontwerpen en programmeren van de volledige webpagina, terwijl grotere organisaties een webdesigner die verantwoordelijk is voor het visuele aspect alleen kan hebben.

Verdere banen die betrokken zijn bij de creatie van een website kan worden zijn:
Grafisch ontwerpers om visuals voor de site, zoals logo’s, lay-outs en knoppen te maken
Internet marketing specialisten te helpen handhaven aanwezigheid op het web door middel van strategische oplossingen op het targeten van kijkers op de site, met behulp van marketing en promotie technieken op het internet
SEO schrijvers te onderzoeken en aan te bevelen de juiste woorden in een bepaalde website te worden opgenomen en maken de website beter toegankelijk en vinden op tal van zoekmachines
Internet copywriter de schriftelijke inhoud van de pagina te maken om een beroep op de beoogde kijkers van de site
User experience (UX) ontwerper bevat aspecten van de gebruiker gericht ontwerp overwegingen die informatie-architectuur, user-centered design, gebruiksvriendelijkheid testen, interaction design, en af en toe visueel ontwerp op

webdesign software

webdesign prijzen

webdesign templates

webdesign inspiration
webdesign opleiding

webdesign cursus

webdesign bureau

webdesign portfolio

 

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>