Zonsverduistering

Zonsverduistering 20 maart

De grootste zonsverduistering van het decennium
Vrijdag 20 maart.
Er zijn vier soorten zonsverduisteringen:

Totale zonsverduistering treedt op wanneer de maan in zijn geheel voor de zon komt te staan, en even groot lijkt.

Bij deze zonsverduistering ontstaat er een corona rond de zon

Een ringvormige zonsverduistering treedt op wanneer de zon en de maan zijn precies in de lijn, maar de schijnbare grootte van de maan is kleiner dan die van de Zon Daarom verschijnt de zon als een zeer heldere ring, of annulus , rond de donkere schijf van de maan.

Een hybride zonsverduistering (ook wel annulaire / totale zonsverduistering) verschuift tussen totaal en ringvormige zonsverduistering.
Op bepaalde punten op het oppervlak van de aarde lijkt het als een totale zonsverduistering, terwijl op andere punten lijkt het ringvormige. Hybride verduisteringen zijn relatief zeldzaam.

Een gedeeltelijke zonsverduistering treedt op wanneer de zon en de maan zijn niet precies in lijn en de Maan slechts gedeeltelijk verduistert de zon Dit verschijnsel kan meestal worden afgeleid uit een groot deel van de aarde buiten de baan van een ringvormige of eclips. Echter, sommige verduisteringen alleen gezien worden als een gedeeltelijke zonsverduistering, omdat de umbra gaat boven de poolgebieden van de aarde en nooit aardoppervlak snijdt. Gedeeltelijke verduisteringen zijn vrijwel onmerkbaar als het duurt meer dan 90% dekking voor elke verduistering merken op alle .

De zon afstand van de aarde is ongeveer 400 keer de maan afstand, en de zon diameter is ongeveer 400 keer de maan diameter.
Omdat deze ratio’s zijn ongeveer hetzelfde, de zon en de maan vanaf de aarde gezien lijken ongeveer dezelfde grootte: ongeveer 0,5 graad van de boog . in hoekmeting

Een aparte categorie van zonsverduisteringen is die van de Zon wordt afgesloten door een ander dan de maan van de Aarde lichaam, zoals in de punten kan worden waargenomen in de ruimte uit de buurt van het aardoppervlak.
Twee voorbeelden zijn toen de bemanning van Apollo 12 observeerde de aarde tot de zon eclips in 1969 en toen de Cassini sonde waargenomen Saturnus om de zonsverduistering in 2006.
Baan van de maan rond de aarde is een ellips , zoals baan van de aarde om de zon De schijnbare grootte van de Zon en de Maan variƫren dus.
De omvang van een eclips is de verhouding van de schijnbare grootte van de maan om de schijnbare grootte van de zon tijdens een zonsverduistering.

Meer over de zonsverduistering op 20 maart vind je op KNMI.nl